dimarts, 16 octubre de 2012

COOKING CHALLENGE 29 - TUNNBRÖD O PA POLAR #WBD


“A la meva edat estava començant a aprendre que més que les coses, el que és important és la il·lusió que hi projectem. Això ens fa persones” (Jo confesso. Jaume Cabrer)


Avui es celebra el día mundial del pa, i amb tal motiu la Maragda, que era la cooking encarregada de triar recepta aquest mes, ens va proposar que preparéssim un pa polar i ajuntéssim aquest esdeveniment internacional amb el nostre desafiament mensual. Per descomptat, la resta de cookings varem acceptar encantades.



És sorprenent tot el que aprenc de les meves companyes!! Mai havia sentit esmentar aquest tipus de pa, però com m'encanta descobrir noves receptes i costums vaig trobar interessantíssima aquesta proposta...a més la recepta és deliciosa, ens va agradar a tots! Em sembla que soparem pa polar bastant sovint a partir d'ara :))

El tunnbröd és originari dels països nòrdics i sol tenir forma de crepe. Primer vaig pensar que s´assemblava a pita, però no té res a veure. Pot fer-se tou o cruixent, segons el temps de cocció, jo no vaig deixar que la massa es fes massa per poder embolicar millor el farciment, no volia que el pa es trenqués.

Hi ha uns corrons especials per aconseguir el típic dibuix en tota la seva superfície, però mancant aquest corró vaig usar una forquilla per punxar-lo bé, com vaig veure en imatges que vaig buscar en internet.

Segons sembla és habitual menjar aquest pa amb arengs fermentats o surströmming, però vaig ser incapaç de fer passar per aquest suplici a la meva família, doncs, segons vaig llegir, aquest peix té un fètid olor difícilment suportable. Així que vaig optar per un farciment més proper: tomàquet, enciam i pernil dolç...senzillament deliciós!!!


TUNNBRÖD O PA POLAR

Ingredients per a 4 persones:
- 25 grams de mantega
- 150 ml. de llet tèbia
- 1 sobre de llevat per a pa 
- 1 cullerada ben plena de mel 
- 1 pessic de sal 
- 150 grams de farina
- 60 grams de farina de sègol (jo n´hi vaig posar de cinc cereals)
- 1 pessic de batafalugues (és opcional, jo no en vaig posar)

Preparació:
Desfer la mantega en la llet tèbia, afegir el llevat i deixar reposar. Mentre, barrejar la resta d'ingredients. Una vegada estigui tot ben integrat, afegir la llet i pastar-ho tot junt.
Formar una bola amb la massa, col·locar-la en un bol tapada amb paper film en un lloc càlid i deixar-la reposar una hora.
Passat aquest temps, dividir la massa en quatre porcions, aplanar-les amb ajuda d'un corró donant-les forma ovalada. Han de quedar uns pans el més prims possible. Punxar amb una forquilla repetides vegades dibuixant una quadrícula.
Escalfar una paella prou gran, sense greixar-la, i coure els pans d'un en un per tots dos costats, amb cura de no cremar-los.

I els tunnbröds de la resta de cookings?
-Maragda 
-Lourdes 
-Ly 
-Rosa 
-Núria 
-Elvira 
-Mercè

42 comentaris:

  1. Si, mira que aprendemos mes a mes! estoy contigo. Te ha quedado un pan espectacular..... finito y con una pinta impresionante. Me encantan tus fotos.
    Un besoteee

    ResponElimina
  2. Ellerinize sağlık. Çok leziz ve güzel görünüyor.

    Saygılar.

    ResponElimina
  3. Un altre pa boníssim! I ben farcit, veig!

    ResponElimina
  4. No conocía de la existencia del pan polar, tengo que probar la receta ;9 se ve muy rico este enrollado! un beso

    ResponElimina
  5. Me encanta la frase que has elegido de presentación y es curioso que sí... con la edad se aprende a proyectar ilusión con lo que se aprende.
    Besotes.

    ResponElimina
  6. Hem de possar il.lusió a tot lo que fem!! Quanta raó.

    Una bonica presentacio d'aquest pà, novedós, però molt bó!!

    Petons

    ResponElimina
  7. Ay, cómo me suena ese tunnbröd!!!!!! Qué rico con ese relleno!!!
    Besos.

    ResponElimina
  8. Ohhh quin pa més especial! i amb farciment proper com tu mateixa dius!!!

    ResponElimina
  9. Un pa ben bo per farcir de coses bones... m´agrada!!!! petons,

    ResponElimina
  10. Holaaa, no sé por qué no funciona hoy el traductor de tu página, creo que ya me ha pasado alguna vez. Bueno, aunque no haya entendido el texto las fotografías dicen mucho, paren tortitas como tipo las mejicanas no? este enrollado tiene que estar bien bueno!
    Un besoooo

    ResponElimina
  11. Un pan nuevo en todo sentido, te ha quedado con un aspecto estupendo, habrá que probarlo!

    Besos.

    ResponElimina
  12. Me gusta este pan ya lo he visto en otros blogs, me llevo tu relleno...petons

    ResponElimina
  13. Segur que ha de ser ben bo, el provaré!

    ResponElimina
  14. Quin pa tan intersant, tant primet i ductil!!! no el coneixia i t'ha quedat fantàstic!

    ResponElimina
  15. Doncs no havia sentit parlar mai d'aquest pa!

    ResponElimina
  16. Este pan es muy sencillo de hacer, por lo visto con todas las Cooking, lo interesante para mi es lo diferente del resultado en cada una que lo hace.

    El tuyo tiene una pinta estupenda, y las fotos de 10!



    ResponElimina
  17. Espectacular!!!!

    T'ha quedat genial el pa i amb un farcit la mar de bo i apte per als nens...

    Les fotos són fantàstiques!

    Mil petons i gràcies per participar!

    ResponElimina
  18. Fantàstic, M.José!!! T'ha quedat genial!!!
    Feliç dia, guapa!

    ResponElimina
  19. M'encanta aquest pa tipus naan o pita, perfecte per a farcir-lo i fer una mena de kebab.
    A més, sembla fàcil això de fer-lo a la planxa!

    Moltes gràcies per la recepta, me la quedo ;-)

    Petonets

    ResponElimina
  20. La presentació és una passada. Jo no havia sentit a parlar mai de pa polar, però és fantàstic! M'encanten aquest tipus de preparacions.
    Fins aviat!

    ResponElimina
  21. Vaya!! no puedo traducir tu entrada, el traductor se vuelve loco cada vez que le doy (( pero bueno, las fotos lo dicen todo, espectaculares te quedaron, seguro que no quedó ni uno, en casa ni las miguitas.
    bsssss

    ResponElimina
  22. Vaya!! no puedo traducir tu entrada, el traductor se vuelve loco cada vez que le doy (( pero bueno, las fotos lo dicen todo, espectaculares te quedaron, seguro que no quedó ni uno, en casa ni las miguitas.
    bsssss

    ResponElimina
  23. què bo, m´encanta la presentació, bsts

    ResponElimina
  24. Molt bo i unes fotos molt maques!!
    Un peton!!

    ResponElimina
  25. Té un aspecte exquisit!
    Brillant idea la de fer aquest pa, i en un dia tan especial!

    ResponElimina
  26. Pan polar no lo habia oido nunca, hay que ver todo lo que aprendemos.
    Estaría buenísimo.
    Saludos

    ResponElimina
  27. Quantes coses bones és poden posar en aquest plat!!! petonets

    ResponElimina
  28. hoola preciosa...que rico, fresquito y bien presentado. ¿ cuándo dices que cenamos en tu casa?jjejeej. ME gustó mucho tu receta¡¡¡¡¡¡. UN enorme beso

    ResponElimina
  29. Jo tampoc coneixia aquest pa i la veritat es que ha de quedar molt bé, i si deu poder posar de tot.
    Una abraçada

    ResponElimina
  30. Acabo de descubrir que hi ha un dia del pa! IO estic encantada! Primer perquè es boníssim (en tots els seus estils) i després perquè és msaníssim, encara que tothom l'intenti enfonsar! jeje
    M'encanta la recepta!
    Em quedaré per aquí!
    Una abraçada!

    http://www.lamevaprimeracuina.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  31. He quedat ben sorpresa quan he vist la proposta d'aquest Cooking Challenge. Pa polar! He de dir però que té una pinta boníssima, quin berenar més bo!
    M'acab d'iniciar al món de tenir un bloc de cuina, i quina aventura! De gent com vosaltres és de qui més he après i ara que em queda molt per aprendre encara, m'he animat a ensenyar el que ja sé tan bé com pugui. Una besada!

    ResponElimina
  32. Com sempre, tot boníssim. Un petó.

    ResponElimina
  33. me ha encantado la receta, tengo que probarla :)

    Besos

    ResponElimina
  34. Vaya!! que original este pan, me ha sorprendido la receta, pero tengo que confesarte que hasta que no leí el post no sabía en que iba a consistir con ese título tan raro ;)
    besitos

    ResponElimina
  35. Los panes planos son super versátiles, me encantan.

    Además de sencillos y rápidos.

    Enhorabuena, te ha quedado maravilloso. Bonitas fotos.

    Bss

    ResponElimina
  36. Hambre! ;-) Gracias por participar en Word Bread Day. Espero que participará el próximo año otra vez!

    ResponElimina
  37. Serà la proxima recepta que probarem a casa... ens agraden molt les receptes de crepes fetes amb blar sarrai (les de Bretanya) però aquestes fan molt bona pinta!

    ResponElimina
  38. me estoy poniendo malica con estos panes tan deliciosos y los rellenos espectaculares que habeis elegido cada una. Yo no me decido, así que tendré que probar todos, ,jejeje

    Salu2. Paula

    ResponElimina
  39. Vaya pinta que tiene!!! y a estas horas iba a entrar que ni te imaginas!!!

    ResponElimina

Gràcies per passar per la meva cuina i deixar-me un comentari. M´encanta saber la vostra opinió sobre el que preparo!!
Qualsevol dubte que tingueu estic a la vostra disposició per intentar ajudar-vos i per aprendre.
Maria José